zondag 12 januari 2014

Stijn Vranken nieuwe stadsdichter van Antwerpen

Stijn Vranken
Dichter en theaterman Stijn Vranken wordt vanaf 30 januari, op Gedichtendag, de nieuwe stadsdichter van Antwerpen. De 39-jarige Vranken volgt Bernard Dewulf op, wiens termijn van twee jaar dan afloopt. Dat heeft het Antwerpse schepencollege vandaag beslist, zo meldt schepen van Cultuur Philip Heylen.

Ook onder het nieuwe Antwerpse stadsbestuur mag de stadsdichter "in alle artistieke vrijheid" werken aan minimum zes gedichten per jaar over wat hem of haar treft in Antwerpen. Bernard Dewulf leverde er de voorbije twee jaar veertien af, waarvan er enkele ook een vaste plek in het Antwerpse stadsbeeld kregen zoals in het Red Star Line Museum of aan de begraafplaats Schoonselhof.

Stijn Vranken publiceerde tot nu toe de dichtbundels "Vlees mij!" (2008) en "Wees gerust, maar niet hier" (2011) en is voorts vooral bekend als oprichter van "De Sprekende Ezels", een maandelijks treffen van poëzie, muziek en stand-up dat al meer dan 10 jaar bestaat en kansen biedt aan beginnende artiesten.


Hij is geboren in Leuven, maar woont en werkt al geruime tijd in Antwerpen. Volgens de adviescommissie die Vranken aan het college voordroeg was het vooral van belang dat hij zich in zijn laatste gedichten "meer naar buiten richt, naar de wereld en de stad", en "graag en veel optreedt".

Vranken wordt op 30 januari aangesteld in het Antwerpse stadhuis en blijft stadsdichter tot 28 januari 2016. Hij is de zevende Antwerpse stadsdichter, na Tom Lanoye, Ramsey Nasr, Bart Moeyaert, Joke Van Leeuwen, Peter Holvoet-Hanssen en Bernard Dewulf. (Bron: De Morgen)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten